Εντοπισμός κινδύνων – Risk identification
Ως κίνδυνος εκλαμβάνεται η κατάσταση, η οποία θέτει ένα ποσοστό απειλής για τη ζωή μας, την υγεία μας, την ιδιοκτησία μας ή το περιβάλλον.
Όπως λέμε εμείς οι Ασφαλιστές ο κίνδυνος παραμονεύει, απλά δεν ξέρουμε πότε θα κάνει την εμφάνισή του και το μέγεθος της έντασής του ή της έκτασής του! Για αυτό λοιπόν, εμείς καλούμαστε με την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που διαθέτουμε, καθώς επίσης και με τις οικονομικές δυνατότητές μας, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που θα τον περιορίσουν ή ακόμα και θα τον εξαλείψουν… πριν κάνει την εμφάνισή του!
Είναι βέβαια πάντα ένας κίνδυνος εξαλείψιμος; Όχι, βέβαια… Όταν, όμως, βλέπουμε ότι οι συνθήκες ευνοούν την έλευσή του, τότε εντοπίζοντάς τον, καλούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς αποφυγή όχι μόνο οικονομικών επιπτώσεων αλλά και σωματικών βλαβών καθώς και νομικών περιπετειών…
Δύο είναι με απλά λόγια τα είδη των ασφαλίσιμων κινδύνων που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ξεκινώντας το σχεδιασμό της ασφαλιστικής μας κάλυψης:
Οι Προβλέψιμοι, που προέρχονται:
– Είτε από δικές μας ενέργειες ή παραλείψεις (π.χ. οδήγηση μετά από μέθη που οδηγεί σε ατύχημα ή και απώλεια της ζωής μας, ανοικτή μπαλκονόπορτα που οδηγεί σε κλοπή αντικειμένων μας, νομικές παραβάσεις ή ακόμα και αθέτηση τεχνικών προδιαγραφών…)
– Είτε από παραλείψεις ή εσκεμμένες προθέσεις τρίτων με επιπτώσεις σε εμάς (π.χ. οδήγηση τρίτου μετά από μέθη, νοθευμένες ουσίες, μεταλλαγμένα προϊόντα, παράλειψη πινακίδων επαρκούς φωτισμού σε εμφανή σημεία για γρήγορη πρόσβαση σε μη κλειδωμένες οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου, τοποθέτηση αντικειμένων σε σκάλες…) με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας ακόμα και στην ίδια την ζωή μας…
Οι Απρόβλεπτοι για τους οποίους:
– μπορεί να ελεγχθεί η προέλευσή τους (όπως καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου από ξερά φυτά ή γυάλινα μπουκάλια, συσσωρευμένα χάρτινα κουτιά, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης πυρκαγιάς στα γειτονικά κτίρια, ένας δένδρο που κόβεται στην μέση ενώ εμείς απολαμβάνουμε τον καφέ μας κάτω από την δροσιά του…)
– ή δεν μπορεί να ελεγχθεί η προέλευσή τους (π.χ. ένας σεισμός που γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα, μια μη αναμενόμενη πτώση αεροπλάνου σε κατοικημένη περιοχή ή και τρομοκρατικές ενέργειες που τελευταία γίνονται όλο και πιο συχνές. Ας θυμηθούμε εδώ την περίπτωση των δίδυμων πύργων στην Νέα Υόρκη το 1999, του μουσικού θεάτρου του Bataclan στο Παρίσι το 2015 και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.)
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη κίνδυνος είναι άμεσα συνυφασμένος με την λέξη:
Ε Υ Θ Υ Ν Η, που σημαίνει ότι πάντα κάποιος στο τέλος δεν μπορεί να την αποφύγει!
Όποιο λοιπόν, και εάν είναι το επάγγελμα μας, η ηλικία μας και το περιβάλλον που ζούμε ή εργαζόμαστε, ας προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο παρατηρητικοί και πιο προσεκτικοί, ώστε να εντοπίζουμε άμεσα τους πραγματικούς κινδύνους που μας απειλούν και να προλαμβάνουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις αντί να μας προλαμβάνουν αυτές!