Γυναίκα μιλάει στο κινητό της με ασφαλιστική μετά από τροχαίο ατύχημα - Διαδικασία αποζημίωσης από Ασφαλιστική

Διαδικασία αποζημίωσης τροχαίου ατυχήματος από Ασφαλιστική Εταιρεία. Οι 5 συνηθέστερες περιπτώσεις

Διαδικασία αποζημίωσης ενός τροχαίου ατυχήματος. Εύκολη υπόθεση; Θα έλεγα ότι δεν είναι και δύσκολη, αρκεί ο παθών να κάνει τα σωστά βήματα εξ’ αρχής ώστε να μην υπάρχουν κενά στην διαδικασία και καθυστερήσει η αποζημίωσή του. Ας δούμε τις συνηθέστερες ακόλουθες περιπτώσεις έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι λάβατε τα σωστά μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος σας.

Διαδικασία αποζημίωσης από Ασφαλιστική – 5 περιπτώσεις

A. Τι κάνετε σε περίπτωση Φιλικού Διακανονισμού

 1. Συνιστάται η άμεση ενημέρωση της Ασφαλιστικής Εταιρείας, όπου η διαδικασία αποζημίωσης γίνεται ηλεκτρονικά και ο φάκελος αποζημίωσης ενεργοποιείται άμεσα. Ο Αutohelper, ως αρμόδιος, θα καταγράψει σωστά το περιστατικό ζητώντας σας τις άδειες κυκλοφορίας, τις άδειες διπλώματός σας και τις ταυτότητές σας. Επίσης, θα βγάλει φωτογραφίες αρκεί να είστε παρών και οι δύο οδηγοί στο ατύχημα. Δεν προτείνω να κάνετε από μόνοι σας την διαδικασία αυτή, εάν όμως, είναι απαραίτητο, λόγω της τοποθεσίας που βρίσκεστε, προσέξτε να πάρετε φωτογραφίες πριν μετακινήσετε τα οχήματα και στο έντυπο της φιλικής δήλωσης τροχαίου να έχουν καταγραφεί ίδια στοιχεία στο πρωτότυπο και στο αντίγραφο.
 2. Καλείτε την τροχαία οπωσδήποτε σε περίπτωση τραυματισμού συνανθρώπου μας. Για τα μικροατυχήματα συνήθως δεν έρχονται…

B. Τι κάνετε σε περίπτωση μη Φιλικού Διακανονισμού

Στην περίπτωση αυτή για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία απoζημίωσης από Ασφαλιστική Εταιρεία πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:

 1. Καλείτε την Τροχαία – δεν είναι υποχρεωτικό – ανάλογα την σοβαρότητα της περίπτωσης.
 2. Συμπληρώνετε την αίτηση αποζημίωσης που έχετε στην διάθεσή σας, όταν παραλάβατε το συμβόλαιό σας. Η αίτηση αποζημίωσης αυτοκινήτου, συμπληρώνεται για κάθε είδους φθορά που έχει προκληθεί εξαιτίας του τροχαίου ατυχήματος και περιλαμβάνει:
 • Προσωπικά στοιχεία του ασφαλισμένου που αιτείται αποζημίωση
 • Πληροφορίες για το ατύχημα ( μέρος και ώρα ατυχήματος )
 • Παραβάσεις που έγιναν από το υπαίτιο αυτοκίνητο
 • Στοιχεία για τους μάρτυρες
 • Ειδικό σχεδιάγραμμα κίνησης και σύγκρουσης των οχημάτων
 • Τη διεύθυνση που βρίσκεται το αυτοκίνητο για εξέταση από πραγματογνώμονα

Εάν η Εταιρεία σας αναλαμβάνει την τελευταία περίπτωση με ειδικό όρο που έχετε στο συμβόλαιό σας την υποβάλετε στην Ασφαλιστική σας και αποζημιώνεστε από αυτήν μέχρι τα όρια της κάλυψης. Εάν όχι, απευθύνεστε στην Ασφαλιστική Εταιρεία αυτού που σας τράκαρε προκειμένου να στείλει πραγματογνώμονα για την επιθεώρηση της ζημιάς.

Κατόπιν υποβολής Έκθεσης του πραγματογνώμονα στο διακανονιστή της Εταιρείας μιλάτε μαζί του για την τελική αποζημίωσή σας. Εάν συμφωνείτε καλώς, εάν όχι , ενεργοποιείστε την κάλυψη της νομικής προστασίας για περαιτέρω διεκδικήσεις μέσω δικαστικού οδού.

Καλό είναι να εξαντλείτε κάθε περιθώριο ύψιστης αποζημίωσης προτού καταλήξει η υπόθεσή σας στα δικαστήρια. Και δεν είναι λίγες οι φορές που υποθέσεις λύνονται εξωδικαστικά…

Γ. Τι κάνετε σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος

 1. Αρχικά δεν αφήνετε τον ανασφάλιστο οδηγό να φύγει από τον τόπο του ατυχήματος.
 2. Καλείτε τον Autohelper της δικής σας Ασφαλιστικής Εταιρείας.
 3. Τέλος καλείτε οπωσδήποτε την Τροχαία.

Με αυτές τις τρεις κινήσεις και το αντίγραφο του συμβάντος της Αστυνομίας ενεργοποιείται η κάλυψη του ανασφάλιστου και αποζημιώνεστε από την εταιρεία σας, χωρίς περαιτέρω κόπο και χρόνο. Η δε Ασφαλιστική Εταιρεία στρέφεται κατά της άλλης για να εισπράξει την αποζημίωσή της.

Δ. Τι κάνετε σε περίπτωση που σας τρακάρουν και δεν σταματήσει ο οδηγός του εμπλεκόμενου οχήματος

Προσπαθείτε μέσα στον πανικό σας να είστε σε εγρήγορση και να παραμείνετε ψύχραιμοι για να πάρετε τον αριθμό των πινακίδων του, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κάλυψη της νομικής προστασίας ( απαραίτητη κάλυψη ) προς εντοπισμό των στοιχείων του οδηγού και του αυτοκινήτου του.

Ε. Τι κάνετε σε περίπτωση που σας τρακάρουν και δεν γνωρίζετε τον υπαίτιο του οχήματος

Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση μη αποζημίωσης εάν δεν έχετε την κάλυψη της μικτής.

Ως Ασφαλιστικός Σύμβουλος χειριζόμενη διαφορετικές αποζημιώσεις τροχαίου ατυχήματος θα έλεγα πως φρόνιμο είναι, εφόσον εμπλέκονται αρκετά τμήματα μέχρι την τελική αποζημίωσή σας, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Ασφαλιστικό σας Σύμβουλο ώστε να πάρετε έγκαιρα τη σωστή κατεύθυνση για την διαδικασία αποζημίωσης και την επίλυση του συμβάντος . Η πράξη έχει δείξει πως αρκετές υποθέσεις λύνονται εσωτερικά μέσω καλής επικοινωνίας και καλής διάθεσης. Δεν είναι απαραίτητη πάντα η δικαστική οδός…


Ασφαλιστικό Γραφείο InsuranceTime Γεωργία Καρνέζη
Μοιραστείτε το: