InsuranceTime.gr Blog

Επιλογή Κρατικού ή Ιδιωτικού νοσοκομείου;

Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο – πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και πολλές φορές διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι τα δημόσια νοσοκομεία ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια. Περισσότεροι δε από 2,5 εκατομμύρια ‘Ελληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης.

To μήνυμα, λοιπόν είναι σαφές: το Δημόσιο σύστημα περίθαλψης πρέπει να λειτουργεί σαν ιδιωτική περίθαλψη. Εάν βγαίνει οικονομικά « έχει καλώς», αν όχι….

Με την σημερινή τεχνολογία τα χειρουργεία μιας ημέρας είναι περίπου το 45% του συνόλου των συμβατικών χειρουργείων. 62 ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο) έχουν ενταχθεί στα χειρουργεία μιας ημέρας με μέσο όρο νοσηλείας 6-12 ωρών. Οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής και χειρουργικής αναδεικνύουν διαρκώς νέες τεχνικές κα πρακτικές οι οποίες αποτελούν “όχημα” για τη μετακίνηση επεμβάσεων από συμβατικά χειρουργεία και πολυήμερη νοσηλεία σε χειρουργεία ημέρας.

Καλό είναι, λοιπόν, σε σοβαρές περιπτώσεις νοσηλειών να έxει κανείς υπόψη του τα ακόλουθα ως προς την επιλογή του νοσοκομείου. Σας παραθέτω τα πιο κύρια σημεία:

– Η νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο παρέχεται σύμφωνα με τη σύμβαση του κάθε θεραπευτηρίου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.

– Καλύπτονται μόνο οι περιπτώσεις που πηγαίνουν σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια.

– Δαπάνες για νοσήλεια, φάρμακα, αμοιβές ιατρών και αναισθησιολόγων καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους όρους των συμβάσεων, κοινές υπουργικές αποφάσεις και είναι εξαιρούμενα για τις ιδιωτικές κλινικές.

– Η κοινωνική πολιτική μπορεί να αλλάζει και για την ΜΕΘ με εντολή του ΔΣ και της διοίκησης του εκάστοτε κρατικού νοσοκομείου, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο για την βιωσιμότητα του νοσοκομείου.

– Δεν αποδίδεται δαπάνη για υλικά μη κοστολογημένων πράξεων.

– Δεν αποδίδεται δαπάνη για υλικά μίας χρήσης,, εφόσον υπάρχουν υλικά πολλαπλής χρήσης.

– Δεν αναγνωρίζεται ικανοποιητικό ποσό για δαπάνες αισθητικής χειρουργικής ( π.χ. έγκαυμα, καρκίνος του μαστού)

– Νέα φάρμακα και τεχνικές καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες ενός ΕΣΥ σε κρίση

– Η ελλιπής οργάνωση στα επείγοντα εμποδίζει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό διογκώνουν το πρόβλημα.

– Τα επείγοντα αναφορικά με τις θεραπείες και τα χειρουργεία αποκτούν και αυτά δική τους σειρά προτεραιότητας…., όταν υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

– Η έλλειψη κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να κοστίσει και την ζωή του ιδίου του ασφαλιζόμενου.

– Δεν εξασφαλίζεται μέσω του ΕΚΑΒ πάντοτε ή έγκαιρη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Επίσης, αναφορικά με την πρόληψη σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα:

– Καλύπτεται η διάγνωση και όχι η πρόληψη με την έννοια του (check up)

– Προβλέπονται εξετάσεις:

  • Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών με σκοπό την διάγνωση δυσλιπιδαιμιών κάθε 5 χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε 3 χρόνια, άνω των 30 ετών.
  • Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών, κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
  • Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια άνω των 50 για άνδρες και γυναίκες και κάθε χρόνο άνω των 40, εφόσον ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Στη τελευταία περίπτωση απαιτείται δε παραπομπή ειδικού ιατρού.
  • Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη,test PSA κάθε 2 χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Αναλυτικές πληροφορίες για την συμμετοχή του ΕΟΠΠΥ στις διάφορες παθήσεις και στις διαγνωστικές εξετάσεις πατήστε εδώ

Σας παραθέτουμε επίσης δύο περιπτώσεις πελατών μας με σοβαρές ασθένειες, που έκαναν χρήση του κρατικού φορέα, για να διαπιστώσετε πως πρέπει κανείς να είναι κατοχυρωμένος με ένα συμβόλαιο ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης, όταν το χρειαστεί. Περίπτωση 1η,  Περίπτωση 2η


Ασφαλιστικό Γραφείο InsuranceTime Γεωργία Καρνέζη
Μοιραστείτε το: